Kategoria: Viestintäratkaisut | Kirjoittanut Kristian Nikander

Nyt tehdään oikeasti yhteistyötä

Digitalisaatio tuli. Se tuli kaikkialle, ei ainoastaan töihin ja kotiin, myös ylle ja iholle, käsiin, jalkoihin ja silmiin.

Elämme yhtä sen monista vaiheista, sanokaamme sitä vaikka kolmanneksi vaiheeksi. Ensimmäisessä saapuivat tietokoneet, toisessa ne verkottuivat ja kolmannessa asiat ympärillämme ovat yhtäkkiä olevinaan älykkäitä ja yhteydessä toisiinsa. Aivan kuten me ihmiset, luonnostamme.

Kehitys on antanut meille aikaa hakea elämyksiä vapaa-aikana ja keskittyä töissä siihen mihin koneet eivät pysty: olemaan inhimillisiä. Ihmiset jonottavat yhä festivaaleille, kerääntyvät syömään ravintoloihin ja matkustavat tuntikaupalla tavatakseen yhteistyökumppanin kasvokkain. Haluamme ja tarvitsemme yhä vanhanaikaisen inhimillisiä virikkeitä aisteillemme ja tunteillemme.

Digitaalinen kvanttiloikka

Joidenkin mielestä digiloikkamme on ollut niin huimaava ja radikaali, että yhteys perinteiseen työnteon ja elämisen tapaan on katkennut, mikä on aiheuttanut sopeutumisvaikeuksia. Yritykset kaikkialla ovat palkanneet CDO-asiantuntijoita tekemään taianomaisia digiremontteja. Kyse ei voi olla mistään pikaremontista, vaan pelottomasta tavasta olla nykyaikainen ja innovatiivinen. Se voi aivan yhtä hyvin tapahtua murroksetta, ilman hyppäyksiä tai kumouksia.

Etäisyydet pois

Kasvokkainen kanssakäyminen, neuvottelu ja kaupankäynti ovat yhä arvokkaita asioita ja digitalisaatio tekee niistä entistä ketterämpiä ja spontaanimpia. Uusin virtuaalinen kokoustekniikka, joka tuo palaverin osallistujat ympäri maailmaa erittäin lähelle toisiaan on ketteryydestä erinomainen esimerkki.

”Globaali läsnäolo” on suurelta kuulostava käsite, joka tarkoittaa vain hyvin käytännöllisiä ja toimivia kokoustamisen tapoja. Virtuaalineuvotteluratkaisut säästävät aikaa ja kustannuksia, mutta säästöt ovat vasta pintaa. Syvemmällä ne tarjoavat virtuaalisten tiimien jokapäiväisiä, mutkattomia tapaamisia ja innostavaa yhdessä tekemistä. Globaalin läsnäolon todellinen arvo on mahdollisuudessa pitää lyhyitä palavereja tiheään tahtiin tai olla yhteydessä juuri silloin kun ideat ovat lämpimiä. Emme voi poistaa kiirettä ja täysiä kalentereita, mutta voimme tarjota notkean työn tekemisen ratkaisun.

Nautittava kokous

Virtuaalikokouksessakin on tärkeä saavuttaa mukavan yhteistyön tunne, sellainen josta voi nauttia. Kannattaa unohtaa tekniikka ja olla läsnä, iloita tapaamisesta ja kollegan näkemisestä. Kyse on kuitenkin muusta kuin kuvasta näytöllä ja äänestä kaiuttimessa.

Ulkoisessa ja sisäisessä viestinnässä on aina parantamisen varaa, vaikka tulevaisuus olisikin täällä tänään.